Altistumme kemiaaleille päivittäin, emmekä voi oikeastaan välttyä siltä edes, mutta voimme vaikuttaa siihen että pyrimme vähentämään turhaa altistumista.
Olen itse esim. lopettanut hiusten värjäämisen vajaa 3vuotta sitten, alunperin ajatus lähti siitä että päänahkani oli hieman ärtynyt ja halusin testata, onnistuisinko kasvattamaan oman värini ja lopettaa hiustenvärjäyksen. Olin melko varma, etten tässä onnistu, vaan toisin kävi. En usko, että hiustenvärjääminen on kovinkaan terveellistä ja uskoisin, että hiusvärien aiheuttamat ongelmat tulevat nousemaan parrasvaloihin seuraavan 10vuoden aikana kun nykyajan nuoriso, jotka värjää hiuksiaan tiuhaan tahtiin, tulevat sairastumaan hiusvärialtistuksen myötä ties mihinkä sairauksiin.
Vältän myös turhaa kontaktia muoviin - en esimerkiksi käytä juomapullona muovipulloa, vaan lasista tai metallista. Enkä mistään hinnasta lämmittäisi ruokaani muovikipossa mikroaaltouunissa. Tai laita lämmintä ruokaa muovikipossa jääkaappiin tai pakastimeen. Olen ostanut työpaikkaruokailua varten lasisen eväskipon, jossa on tosin muovinen kansi. Pyrin säilyttämään mahdollisimman paljon ruokia lasikipoissa, säästänkin kaikki isommat lasikipot ja uusiokäytän ne. Mikäli joskus saan vauvan, niin tulen tekemään hälle kaikki ruoat itse ja pakastan ruoan annoksina pakastimeen pienissä lasikipoissa. En käytä kokkaillessa muovisia paistilastoja, vaan käytän puisia tai metallisia. Välttelen myös teflonpintaisia ruoanlaittovälineitä ja erityisesti rikkinäisen pinnan omaavia teflon pannuja. Enimmäkseen käytössä on valurautaiset pannut ja pata. Kattilat on teräksisiä.
Ihonhoidossa käytän tällä hetkellä itsetehtyä shea-voista tehtyä rasvaa, joka on täysin luonnonmukaista, suihkussa en käytä juurikaan pesuaineita vartalolle, toisinaan pesen kainaloni saippualla, joka ei sisällä parabeeneja. Dödönä käytän tällaista suolakividödöä, tosin välillä olen sortunut ihan normaaliin rexonan roll-on dödöön, jos on kuuma päivä. Jossain vaiheessa käytin kookosöljyä kainaloissa. En juurikaan meikkaa, silloin kun harvoin meikkaan käytän Lumenen mineraalimeikkivoidetta tai muuta perusmeikkivoidetta, kunnes ne loppuvat ja "joudun" perehtymään enemmän näihin luonnonmukaisiin meikkeihin, mutta kuten jo mainitsin en juurikaan meikkaa niin en usko että kerran kuukaudessa meikkaaminen horjuttaa kauheasti mun elimistöä. Hammastahna pitäisi jossain vaiheessa päivittää johonkin toiseen, mutten ole jaksanut asiaan perehtyä.
Hiukset pesen ekologisella saippualla, jossa ei ole haitallisia lisäaineita. Hoitoaineena on hajusteeton ja parabeeniton, joku markettimömmö, se pitäisi jossain vaiheessa päivittää toisenlaiseen.
Esim. Norjassa raskaana olevia naisia tai raskautta yrittäviä kehoitetaan välttämään meikkaamista sekä turhaa muoville altistumista, koska tämä voi aiheuttaa poikalapsille hedelmättömyyttä ja tyttölapsille liiallista estrogeenialtistusta - parabeenit kun ovat kuin valheellisia estrogeeneja, joten niille altistuminen on haitallista sikiölle.
Pyykinpesuaineena käytä Allegron nimistä ekologista pyykinpesuainetta, huuhteluainetta en käytä koska koen sen turhaksi. Konetiskinpesuaine pitäisi päivittää jossain vaiheessa ekologisempaan merkkiin, tällä hetkellä käytössä on Fairy.
Pyrin ostamaan luomua tai vähintäänkin kotimaista, aina kun se vain on mahdollista. Hedelmät ja muut rehut "syväpuhdistan" laittamalla ne lillumaan 10minuutiksi veteen jossa on etikkaa, tämä irrottaa tehokkaammin myrkyt ja muut ylimääräiset hedelmän kuoresta.
En ole enää vuosiin käyttänyt jodioitua suolaa, vaan käytössä on merisuola, ruusuruoka tai kalaharin suola.
Vältän kuumentamasta öljyjä liian korkeisiin lämpötiloihin ruoanlaitossa, olen yrittänyt lisätä kylmäpuristetun kookosöljyn käyttöä ruoanlaittoon, mutta kun en ole mikään suuri kookoksen ystävä, on tämä vähän vaiheessa.
Tällaiset asiat tuli nyt äkkiseltään mieleen, joilla yritän vähentää turhaa kemikaalikuormaa. On paljon asioita joita voisin vielä tehdä asian eteen, mutta on parempi opetella asia kerrallaan niin ne sisäistää paremmin:)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti